När jag först började med löpning, handlade allt om att bara komma igång, känna glädjen i varje steg och utforska Malmös gator. Men allteftersom mina löpturer blev längre och jag pressade mig hårdare, började jag märka något: min kropp tog längre tid att återhämta sig än jag hade förväntat mig. Träningsvärken var intensiv och ibland kände jag mig tröttare efter en löptur än innan den.

Jag hade ofta hört om idrottare som tog proteinpulver och andra kosttillskott för att stödja sin träning, men jag hade aldrig riktigt tänkt att det var något för mig. Jag tänkte ofta ”Jag är ju bara en vanlig person som springer lite, jag behöver väl inte några speciella tillskott?” Men när jag började närma mig de längre distanserna och insåg hur mycket min kropp faktiskt behövde för att kunna prestera, började jag ifrågasätta min tidigare inställning.

Medan jag alltid hade försökt äta en balanserad kost, började jag undra om jag verkligen fick i mig tillräckligt med protein för att stödja min ökade träningsmängd.

Så, efter lite forskning och rådfrågning beslutade jag mig för att prova proteinpulver. Jag läste bland annat på Proteinfokus och Tyngre som har utmärkt information om just protein. Sedan letade jag efter något som var av hög kvalitet, helst ekologiskt och utan en massa tillsatser. Det blev en chock för mig att inse hur stor variationen av proteinpulver faktiskt är – det finns allt från vassle till ärtprotein, soja till hampa. Efter att ha läst en hel del recensioner och artikeln Kvinnor och proteinpulver: Vad du behöver veta, landade jag på ett vassleproteinpulver som passade mina behov och preferenser.

De första dagarna med proteinpulver var, ska jag erkänna, lite av en justering. Jag blandade det med vatten, men tyckte inte riktigt om konsistensen eller smaken. Men snart hittade jag mitt perfekta recept – en smoothie med proteinpulver, banan, bär och lite mandelmjölk. Det blev en snabb favorit, både som återhämtningsdryck och som mellanmål.

Och snart märkte jag skillnaden. Min träningsvärk var fortfarande där, men den kändes inte lika överväldigande. Jag kände mig mer energifylld och hade känslan av att mina muskler återhämtade sig snabbare. Efter löpturer kunde jag känna att jag hade energi kvar att ge, istället för att känna mig helt utmattad.

Att införa proteinpulver i min kost har även gett mig en ökad medvetenhet om vikten av näring överlag. Jag började titta närmare på min kost, inte bara i termer av protein, utan också när det kommer till kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler. Jag insåg att om jag ville att min kropp skulle prestera sitt bästa, behövde jag ge den bästa möjliga bränslet.

Så, för alla där ute som kanske står inför samma dilemma som jag gjorde, vill jag bara säga: prova. Varje kropp är unik och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Men om du, precis som jag, känner att du behöver lite extra stöd i din återhämtning – ge proteinpulver en chans. Du kanske blir förvånad över resultaten.